• Meediapilt
  • EhitusEST
  • TööstusEST
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
Põllumehe Teataja
No Result
Vaata kõiki tulemusi
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Aasta parimad
    • Andmed
    • Arvamus
    • Eksport
    • Energia
    • Eriolukord
    • Euroopa Liit
    • Haridus
    • Jahindus
    • Kaubandus
    • Keskkond
    • Kindlustus
    • Koostöö
    • Kriis
    • Kütus
    • Linnukasvatus
    • Loomakasvatus
    • Mahe
    • Mesindus
    • Mess
    • Mets
    • Muld
    • Nõustamine
    • Persoon
    • Piimandus
    • Puu- ja köögivili
    • Raha
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Seakasvatus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Taastav põllumajandus
    • Taimekaitse
    • Taimekasvatus
    • Teadus
    • Tehnika
    • Teraviljakasvatus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Turism
    • Ülevaade
    • Väetamine
    • Veterinaaria
    • Viljakasvatus
    Võitjaks osutus Johannes Omel, kes õpib Põlva Kooli Ahja majas. Foto: EPKK

    Pääsukesemärgi joonistusvõistluse võitja ja eriauhinnad on selgunud!

    Auhinnad. Foto: Liis Ira

    Lihaveise pullide veebioksjonil osalevad parimad aretuspullid

    Lämmastikubilansi peavad koostama need KSM toetuse taotlejad, kelle põldudel kasvab põhikultuurina nisu. Foto: Shutterstock

    Mida pead teadma pindala- ja loomatoetuste kohta?

    „Väetamise ABC 2023–2026“ projekt kaasajastab väetussoovitused – esimene katseaasta, esimesed uued ja huvitavad tõdemused

    „Väetamise ABC 2023–2026“ projekt kaasajastab väetussoovitused – esimene katseaasta, esimesed uued ja huvitavad tõdemused

    Bioturvameetmete rakendamine ja järgimine on ülioluline, inimeste ja veovahendite liikumise kaudu on viirus lihtsalt üle kantav farmist farmi. Foto: Shutterstock

    Peame valmis olema!

    Sadala Agro (fotol ettevõtte katsepõld) on üks seitsmest põllumajandustootjast, kes katsetab koostöös projektiga „Loodusrikas Eesti“ rohumaaribade kasulikkust põllumaadel. Foto: Kerttu Tammik

    Euroopa põllumajandus ja toit – mida tulevik toob?

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Kolleegium
  • Toimetus
Põllumehe Teataja
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Aasta parimad
    • Andmed
    • Arvamus
    • Eksport
    • Energia
    • Eriolukord
    • Euroopa Liit
    • Haridus
    • Jahindus
    • Kaubandus
    • Keskkond
    • Kindlustus
    • Koostöö
    • Kriis
    • Kütus
    • Linnukasvatus
    • Loomakasvatus
    • Mahe
    • Mesindus
    • Mess
    • Mets
    • Muld
    • Nõustamine
    • Persoon
    • Piimandus
    • Puu- ja köögivili
    • Raha
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Seakasvatus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Taastav põllumajandus
    • Taimekaitse
    • Taimekasvatus
    • Teadus
    • Tehnika
    • Teraviljakasvatus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Turism
    • Ülevaade
    • Väetamine
    • Veterinaaria
    • Viljakasvatus
    Võitjaks osutus Johannes Omel, kes õpib Põlva Kooli Ahja majas. Foto: EPKK

    Pääsukesemärgi joonistusvõistluse võitja ja eriauhinnad on selgunud!

    Auhinnad. Foto: Liis Ira

    Lihaveise pullide veebioksjonil osalevad parimad aretuspullid

    Lämmastikubilansi peavad koostama need KSM toetuse taotlejad, kelle põldudel kasvab põhikultuurina nisu. Foto: Shutterstock

    Mida pead teadma pindala- ja loomatoetuste kohta?

    „Väetamise ABC 2023–2026“ projekt kaasajastab väetussoovitused – esimene katseaasta, esimesed uued ja huvitavad tõdemused

    „Väetamise ABC 2023–2026“ projekt kaasajastab väetussoovitused – esimene katseaasta, esimesed uued ja huvitavad tõdemused

    Bioturvameetmete rakendamine ja järgimine on ülioluline, inimeste ja veovahendite liikumise kaudu on viirus lihtsalt üle kantav farmist farmi. Foto: Shutterstock

    Peame valmis olema!

    Sadala Agro (fotol ettevõtte katsepõld) on üks seitsmest põllumajandustootjast, kes katsetab koostöös projektiga „Loodusrikas Eesti“ rohumaaribade kasulikkust põllumaadel. Foto: Kerttu Tammik

    Euroopa põllumajandus ja toit – mida tulevik toob?

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Kolleegium
  • Toimetus
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
No Result
Vaata kõiki tulemusi
Põllumehe Teataja
No Result
Vaata kõiki tulemusi
  • Stokker_JCB
  • Stokker_KubotaM7

Avatud toidutööstuste nädal keskendub kestlikule toidusüsteemile

autor: Eesti Toiduainetööstuse Liit
november 2022
Kategooria: Toiduainetööstus
Algas traditsiooniline avatud toidutööstuste nädal, mille raames tutvustavad Eesti toidutootjad tarbijatele oma igapäevatööd. Fotol Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp. Foto: Raul Mee

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp. Foto: Raul Mee

31. oktoobril 2022 algas traditsiooniline avatud toidutööstuste nädal, mille raames tutvustavad Eesti toidutootjad tarbijatele oma igapäevatööd. Üritus toimub tänavu taas virtuaalselt ning selle aasta fookusesse on võetud kestliku toidu tootmine ja kestlik toidusüsteem, kus on oma roll ka tarbijal.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul on avatud toiduainetööstuse nädal ettevõtjatele heaks võimaluseks tutvustada oma tööd laiemale avalikkusele. „Vastutustundlik ja keskkonnasäästlik tootmine on nii toidutööstuste kui ka tarbijate jaoks muutumas üha olulisemaks ning seepärast on tänavu fookus kestlikul toidutootmisel. Meie tööstused on väga tublid ning teevad pidevalt investeeringuid ja pingutavad selle nimel, et konkurentsis püsida ning üha kestlikumaks muutuda,“ ütles avatud tööstuste nädala avamisel minister Kruuse.

Minister tõdes, et toidusüsteemid kogu maailmas vajavad ümberkujundamist, kuna rahvastiku arv planeedil üha suureneb. Selles kontekstis muutuvad toidu jätkuv raiskamine, ebatervislik toitumine ja toidusüsteemidega seotud kasvuhoonegaaside heite suurenemine teravateks probleemideks.

Kestlik toidusüsteem pakub ohutut, toitainerikast, tervislikku ning madala keskkonnamõjuga toitu kõigile praegustele ja tulevastele Euroopa Liidu elanikele. Seda tehakse viisil, mis kaitseb ja taastab looduskeskkonda ja ökosüsteeme, on majanduslikult konkurentsivõimeline, õiglane ja sotsiaalselt kaasav ning arvestab ka väljaspool Euroopa Liitu elavate inimeste ning nende looduskeskkonnaga.

„Väga oluline on ka see, et inimesed ise pööraksid toitu valides rohkem tähelepanu keskkonna- ja tervishoiule ning sotsiaal- ja eetikaküsimustele. Isegi kui ühiskond muutub üha linnastunumaks, tahetakse tunda end oma toidule lähemal. Soovitakse toitu, mis oleks värske ja kestlikult toodetud. Suur tänu kõikidele ettevõtjatele, kes võtavad osa avatud toidutööstuste nädalast ja annavad ülevaate oma edusammudest teel kestlikuma toidutootmise suunas,“ lisas minister.

Eesti toiduainetööstustel suur panus

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa sõnul on toidutööstuste roll toidusüsteemis väga oluline, sest nende tegevusest sõltub toidu koostis, aga ka turundus ja reklaam, mis kujundavad tarbijate teadlikkust ja toitumisharjumusi. „Meie toiduainetööstused on ise olnud suured kestlikkuse eestvedajad, muutes pidevalt oma tootmisprotsesse, retsepte ja pakendeid keskkonnahoidlikumaks,“ ütles Potisepp.

Toidutööstused on välja töötanud ja käiku võtnud kestliku tootmise eneseregulatsiooni, mis toetub Euroopa rohelise kokkuleppele ja strateegiale „Talust taldrikule“ ning mille põhimõtetel toimubki Eesti toidutööstuse edasine areng. Strateegia „Talust taldrikule“ on uus terviklik lähenemisviis sellele, kuidas eurooplased peaksid hindama toidu kestlikkust. Tervisliku ja kestliku toitumise kasuks valida hõlbustava soodsa toidukeskkonna loomine toob kasu tarbijate tervisele ja elukvaliteedile ning vähendab tervisega seotud kulusid ühiskonnas.

Sirje Potisepp lisas, et tarbijate teavitamiseks ja nende harjumuste muutmiseks tehakse suurt tööd. „Me õpetame inimesi olmejäätmeid õigesti sorteerima, oleme vähendanud toodetes lisatud suhkru ja soola sisaldust ning asendanud transrasvhapped ja sünteetilised lisaained toodetes looduslike alternatiividega. Oma teavitustöös rõhutame pidevalt tasakaalustatud toitumise vajalikkust ning jagame muid kestlikkusele suunatud nõuandeid. Meie tööstustel käib ka väga tihe koostöö teadlastega nii innovaatiliste pakendite loomiseks kui ka tooteretseptide uuendamiseks,“ ütles Potisepp.

15 toiduainetööstust osalemas

Maaeluministeeriumi ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu eestvedamisel korraldatav avatud toidutööstuste nädal toimub tänavu seitsmendat korda ning kestab 31. oktoobrist 6. novembrini. Üritusel osaleb seekord 15 toiduainetööstust, kes on kõik viimastel aastatel aktiivselt panustanud kestliku toidusüsteemi loomisesse ja enda tootmisprotsesside jätkusuutlikumaks muutmisesse. Nende tegevustega saab tutvuda virtuaalselt, külastades avatud tööstuste nädala rubriiki veebilehel www.eestitoit.ee, kuhu on koondatud tööstusi tutvustavad videod, fotod ja kirjeldused.

Sellel eelarveperioodil on maaeluministeerium kõrgema lisandväärtusega toodete tootmiseks tehtavateks investeeringuteks ette nähtud ligikaudu 66 miljonit eurot, millest määramise otsused on tehtud umbes 64,8 miljoni euro osas. Selle rahaga on toetatud üle 150 erineva toiduainetööstussektori investeeringut.

Avatud toiduainetööstuste nädala korraldamist toetatakse „Eesti maaelu arengukavast 2014–2020“ ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist.

Sildid: kestlik toidusüsteemTalust taldrikuletoiduliittoidutööstustoidutööstuste nädal
ShareTweetShare
Eelmine artikkel

Kõo Põllumajandusettevõtted avasid Mangeni PM farmikompleksi Koksveres

Järgmine artikkel

Taluliidu tegevjuht Kerli Ats pälvis väärika tiitli!

Seotud artiklid

Aserbaidžaani farmerite delegatsioon. Foto: EPKK
Koostöö

Eesti tõuloomad vallutavad Aserbaidžaani – 4000 looma juba müüdud, järgmine partii soolas!

veebruar 2025
Vähene suhtlus tarbija ja avalikkusega on põllumajandus- ja toidusektori nõrkus. Seetõttu on oluline arendada sektori koostööd Eesti toitu puudutava informatsiooni edastamisel tarbijatele, mh toidumärgiste kohta. Näiteks Pääsukesemärgiga tooted on valmistatud eestimaisest toorainest ja toodetud Eestis. Foto: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
Euroopa Liit

Roheülemineku teekaart näitab suundi

detsember 2024
Liidud Raimo Heinamile: toiduohutus ja kvaliteet peavad olema kõrgeimal tasemel ning järelevalve tõhus ja läbipaistev. Foto: Pixabay
Koostöö

Toiduohutus ja kvaliteet peavad olema kõrgeimal tasemel ning järelevalve tõhus ja läbipaistev

detsember 2024
HKScan Estonia juhatuse liige Markus Kirsberg (vasakul), Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar, peaminister Kaja Kallas, Toiduliidu juht Sirje Potisepp, AS Eesti Pagari juhataja Ragnar Kõiv ja Nordic Milk OÜ juhatuse esimees Ülo Kivine. Foto: EPKK
Energia

Toidutööstuse lipulaevad arutasid peaministriga energiakriisi leevendamist

oktoober 2022
Järgmine artikkel
Eestimaa Talupidajate Liidu tegevjuht Kerli Ats. Foto: Diana Ruitlane-Rüütli

Taluliidu tegevjuht Kerli Ats pälvis väärika tiitli!

Ajakirja värske number on siin:

põllumehe teataja aprill 2025

Väljaandja

Põllumehe Teataja

OÜ Meediapilt
Registrikood: 12376744
Aadress: Pärnu mnt 161-10, 11624 Tallinn
Telefon: +372 510 7011
www.meediapilt.ee
E-post: info@meediapilt.ee
Toimetus: toimetus@meediapilt.ee

Enim kasutatud sildid

andmed arvamus Eesti Maaülikool Eesti põllumajandus Eesti toit eksport EPA EPKK eriolukord Euroopa Liit keskkond kolumn koostöö liitude uudised loomakasvatus maaeluministeerium mahepõllumajandus MES mesindus mets metsandus metsaühistu persoon piimandus pria pria uudised Pääsukesemärk põllumajandus põllumajanduspoliitika rohepööre seadus seakasvatus sisuturundus sündmus taimekaitse taimekaitsevahendid taluliit teadus teraviljakasvatus toetus toiduainetööstus tööjõud ÜPP üleminekutoetus ülevaade

Uudiskiri

Telli uudiskiri ja ole esimesena kursis põllumajanduses toimuvaga!

    • Meediapilt
    • EhitusEST
    • TööstusEST
    • info@meediapilt.ee
    • Reklaami
    • Tingimused
    • Uudiskiri
    No Result
    Vaata kõiki tulemusi
    • Esileht
    • Teemad
    • Liitude uudised
    • Väljaanded
    • Kolleegium
    • Reklaami
    • Toimetus
    • Telli ajakiri
    • Telli uudiskiri

    © OÜ Meediapilt

    Telli uudiskiri

    ja ole esimesena kursis põllumajanduses toimuvaga!

      Küpsised

      Põllumehe Teataja veebi kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt siit.