Kuni 25. novembrini saavad Eesti toiduettevõtted taotleda taas oma kvaliteetsetele eestimaisest toorainest toodetele Eesti kõige tuntumat kvaliteedimärgist Pääsukesemärki, mille tuntus Eesti elanike seas on tänavuse uuringu kohaselt 85%.
„Eesti toiduettevõtted toovad igal aastal turule arvukalt uusi maitsvaid toidutooteid, mille valmistamiseks kasutatakse meie oma põllumajandustootjate poolt toodetud kodumaist toorainet. Pääsukesemärk annab suurepärase võimaluse kvaliteetsete ja kodumaiste toidutoodete esiletõstmiseks,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar.
Meeli Lindsaare sõnul selgus selle aasta kevadel koja tellimusel Kantar EMORi poolt läbiviidud uuringust, et 68% Eesti tarbijatest eelistavad Pääsukesemärgiga tooteid ning nendest inimestest omakorda 2/3 eelistavad Pääsukesemärgiga tooteid alati või mõnikord ka siis, kui need on kallimad ilma märgita toodetest. 86% inimestest peavad Pääsukesemärki usaldusväärseks toidumärgiseks.
20 aastat Pääsukesemärki
Tänavu sai Pääsukesemärk 20. sünnipäevaks värskema kujunduse ja uue tunnuslause Tunnustatud Eesti Toit. Uuenduskuuri läbinud Pääsukesemärk annab võimaluse märgisel rõhutada, et tegemist on Eesti lihast, piimast, teraviljast või muust kodumaisest toorainest valmistatud toidutootega. EMORi küsitluse järgi meeldib uus Pääsukesemärgi kujundus 64 protsendile tarbijatest rohkem, sest märk on nüüd visuaalselt ilusam ja kaasaegsem, toob paremini esile toote kodumaisuse ning märgi sõnum on paremini arusaadav. Poelettidele on praeguseks juba jõudnud esimesed tooted, mis kannavad uuenenud Pääsukesemärki.
Põllumajanduskoja kvaliteedisüsteemis osaleb hetkel 68 Eesti toidutootjat. Pääsukesemärki kannab praegu kokku 285 toodet, aga läbi 20-aastase ajaloo ulatub Pääsukesemärki kandnud toodete hulk paari tuhandeni. Praegu on kõige rohkem Pääsukesemärgiga tooteid Eesti Pagari, Farmi Piimatööstuse ja Marjamaa Talu tootevalikus.
Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitavat Pääsukesemärki antakse tootele, mis on valmistatud eestimaisest põhitoorainest ning mis on läbinud edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Märgi kasutamisõigust võivad taotleda kõik Eesti ettevõtted, kelle toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu on kontrollitud. Ettevõtjatele antakse toote hindamise järel ka sõltumatute toiduekspertide tagasiside, mis aitab hoida ja vajadusel parendada toodete kvaliteeti.
Pääsukesemärgi taotlemise tähtaeg on 25. november 2020. Märgi taotlemise info leiab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kodulehelt: https://epkk.ee/paasukesemargi-taotlemine/
Lisainfo
EPKK kvaliteedijuht Evi Randpere, evi@epkk.ee, tel 5097819