Augusti eelviimasel päeval avati Põhjaka mõisas ühise moosikeetmisega Eesti toidu kuu. Moositeost võtsid osa maaeluminister Urmas Kruuse, põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus, toiduliidu juht Sirje Potisepp ja taluliidu juhatuse liige Kerli Ats.
Kohaletulnud toidutootjate esindajad leidsid ühiselt, et sügis passib Eesti toidu kuu tähistamiseks hästi, sest siis on meie toidulaud kõige rikkalikumalt varustatud. Vestlusringis arutleti, kui palju mõjutab geopoliitiline olukord meie toidulauda.
Maaeluminister sõnas, et viimased kaks aastat on toonud toiduteemal esiplaanile julgeoleku. „Toidu varustuskindlus ja tarneahelate toimimine on praeguses olukorras osa meie julgeolekust. Samas pole toidujulgeolek ainult põllumeeste või riigi teha, vaid siin saab suures osas kaasa aidata ka kohalik tarbija. See on meie kõigi ühine asi,“ pani ta kuulajatele südamele.
Taluliidu juht Kerli Ats lisas, et toidutööstuses on suurtootjate kõrval kindel koht talutootjatel, kes rikastavad ja mitmekesistavad meie toiduvalikut. „Lühikesed tarneahelad on Eesti põllumajanduse uus väljavaade ja võimalus, mida tuleb toetada ja arendada,“ kinnitas Ats. „Lokaalne toidu tootmine ja tarbimine aitavad kaasa jätkusuutliku toidusüsteemi rakendamisele,“ osutas Ats kestlikule toimimisele.
Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on toidutootjad elutähtsa teenuse osutajad, mistõttu on väga positiivne, et juba traditsiooniks saanud Eesti toidu kuu toob toidutootmise fookusesse. „Suurem tähelepanu kodumaisele toidutööstusele on tähtis just nüüd, kus toidutootjate igapäevast tööd pingestavad energiakandjate hinnad ja kättesaadavus. Usun, et toidutootjate, riigi ja tarbijate tõhusas koostöös suudame praegusest kriisist üle saada,“ osutas Potisepp.
Roomet Sõrmus tõi välja, et tootmiskulude kiire kasv on põllumajanduses ja toidutootmises riske oluliselt kasvatanud ja muutnud kodumaise toidutootmise haavatavamaks. „Samas suudavad meie toidutootjad pakkuda rikkalikkus valikus toidukaupu, tagades seejuures kvaliteedi, toiduohutuse kõrge taseme ja ümbritseva keskkonna hoidmise,“ lausus ta. „Praeguses ebakindlas olukorras peame üheskoos pingutama, et tulla toime energiakriisiga ja tagada kodumaise toidu taskukohasus tarbijatele,“ nentis Sõrmus.
Kas teadsid?
Septembri jooksul toimub Eestis palju toidule pühendatud üritusi: toidufestivale, sügislaatasid, toiduteemalisi töötubasid ja konverentse. Eesti toidu kuu ürituste kalender on kättesaadav veebilehel eestitoit.ee.