• Meediapilt
  • EhitusEST
  • TööstusEST
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
Põllumehe Teataja
No Result
Vaata kõiki tulemusi
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Aasta parimad
    • Andmed
    • Arvamus
    • Eksport
    • Energia
    • Eriolukord
    • Euroopa Liit
    • Haridus
    • Jahindus
    • Kaubandus
    • Keskkond
    • Kindlustus
    • Koostöö
    • Kriis
    • Kütus
    • Linnukasvatus
    • Loomakasvatus
    • Mahe
    • Mesindus
    • Mess
    • Mets
    • Muld
    • Nõustamine
    • Persoon
    • Piimandus
    • Puu- ja köögivili
    • Raha
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Seakasvatus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Taastav põllumajandus
    • Taimekaitse
    • Taimekasvatus
    • Teadus
    • Tehnika
    • Teraviljakasvatus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Turism
    • Ülevaade
    • Väetamine
    • Veterinaaria
    • Viljakasvatus
    Alanud on seapidajatele kõige ohtlikum periood, kus tuleb eriti tähelepanelikult järgida loomade tervislikku seisundit.

    Viljandimaal tuvastati sigade Aafrika katk üle 2700 seaga farmis

    Osa Celvia CC mee-DNA väljatöötamise meeskonnast. Esiplaanil Kairi Raime

    Hiljutine mee-DNA uuring paljastab Eesti meetaimed ja mesilase haigustekitajad

    Nõukogu esimeheks kinnitati ühehäälselt senine juht Sivar Irval. Foto: Kalev Lilleorg

    Sivar Irval jätkab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimehena

    Mullune võitja: Pistimäe talu Võrumaalt, Andres ja Merike Jaaska. Foto: Taluliit

    Taluliit kutsub kandideerima „Parim talu 2025” tiitlile

    Põld 5.0 DigiVisioon

    Põld 5.0 DigiVisioon: Põllumajanduse tulevik jõuab põllule

    EPA2022. Foto: Ove Maidla

    EPA2025: uuendusena tuleb innovatsiooniala

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Kolleegium
  • Toimetus
Põllumehe Teataja
  • Esileht
  • Teemad
    • Kõik
    • Aasta parimad
    • Andmed
    • Arvamus
    • Eksport
    • Energia
    • Eriolukord
    • Euroopa Liit
    • Haridus
    • Jahindus
    • Kaubandus
    • Keskkond
    • Kindlustus
    • Koostöö
    • Kriis
    • Kütus
    • Linnukasvatus
    • Loomakasvatus
    • Mahe
    • Mesindus
    • Mess
    • Mets
    • Muld
    • Nõustamine
    • Persoon
    • Piimandus
    • Puu- ja köögivili
    • Raha
    • Rohepööre
    • Seadus
    • Seakasvatus
    • Sisuturundus
    • Sündmus
    • Taastav põllumajandus
    • Taimekaitse
    • Taimekasvatus
    • Teadus
    • Tehnika
    • Teraviljakasvatus
    • Toetus
    • Toiduainetööstus
    • Tööjõud
    • Turism
    • Ülevaade
    • Väetamine
    • Veterinaaria
    • Viljakasvatus
    Alanud on seapidajatele kõige ohtlikum periood, kus tuleb eriti tähelepanelikult järgida loomade tervislikku seisundit.

    Viljandimaal tuvastati sigade Aafrika katk üle 2700 seaga farmis

    Osa Celvia CC mee-DNA väljatöötamise meeskonnast. Esiplaanil Kairi Raime

    Hiljutine mee-DNA uuring paljastab Eesti meetaimed ja mesilase haigustekitajad

    Nõukogu esimeheks kinnitati ühehäälselt senine juht Sivar Irval. Foto: Kalev Lilleorg

    Sivar Irval jätkab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimehena

    Mullune võitja: Pistimäe talu Võrumaalt, Andres ja Merike Jaaska. Foto: Taluliit

    Taluliit kutsub kandideerima „Parim talu 2025” tiitlile

    Põld 5.0 DigiVisioon

    Põld 5.0 DigiVisioon: Põllumajanduse tulevik jõuab põllule

    EPA2022. Foto: Ove Maidla

    EPA2025: uuendusena tuleb innovatsiooniala

  • Liitude uudised
  • Väljaanded
  • Kolleegium
  • Toimetus
  • Reklaami
  • Telli ajakiri
  • Telli uudiskiri
No Result
Vaata kõiki tulemusi
Põllumehe Teataja
No Result
Vaata kõiki tulemusi
MaaylikoolPT

Suurim toidukadu tekib etapis, mil toit jõuab tarbijateni

autor: Kersti Aro, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi spetsialist-analüütik, Rando Värnik, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi maamajanduse ökonoomika õppetooli professor ja Jüri Lillemets, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi spetsialist-analüütik
aprill 2021
Kategooria: Teadus, Põllumehe Teataja aprill 2021
Toidukadu. Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kogu maailmas pööratakse üha enam tähelepanu toidukao ja -jäätmete vähendamisele ning vältimisele toidu tarneahela kõigis etappides alates esmatootmisest kuni lõpptarbimiseni. 2015. aastal võtsid maailma liidrid vastu ÜRO tegevuskava, milles sätestati kestliku arengu eesmärgid.

Üks kestliku arengu eesmärke on vähendada 2030. aastaks jaekaubanduse ja tarbijate tekitatud toidujäätmeid poole võrra elaniku kohta. Samuti tuleb vähendada toidukadu tootmis- ja tarneahelas, k.a saagikoristusjärgseid kadusid. Kestlikuks toidutootmiseks on oluline, et kasvuhoonegaaside heited ei suureneks, säiliks loodusvarade võime varustada inimesi toiduga ja toit ei läheks raisku.

Euroopa Liit on kestliku arengu eesmärgid integreerinud oma arengudokumentidesse. Ka Eestilt oodatakse poliitika kujundamisel nendest eesmärkidest lähtumist.

Selleks, et teada saada, kui suur on Eestis toidukadu esmatootmises, mis on toidukao tekkepõhjused ning missugused võiksid olla meetmed, et toidukadusid vähendada või hoopis vältida, uuris Eesti Maaülikool aastatel 2017, 2018 ja 2020 toidukadu põllumajandus- ja kalandussektoris. Lõpparuannet saab lugeda veebilehelt www.pikk.ee/valdkonnad/mak-pusihindamine/lopparuanded-2012-2016.

Teeme mõisted selgeks

Algatuseks on oluline tähelepanu pöörata kahele mõistele. Üks nendest mõistetest on „toit”. Euroopa Liidu määruse kohaselt on toit töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata aine või toode, mis on mõeldud inimestele tarbimiseks. Toiduks ei loeta taimi enne saagikoristust, elusloomi (välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turule viimiseks inimtoiduna), jääkprodukte vms.

PollumeheTeajabanner

Teine oluline mõiste on „toidukadu“. Sageli võrdsustatakse see „toidujäätme“ mõistega või vaadeldakse seda „toidujäätme“ mõiste osana või räägitakse toidu raiskamisest üleüldiselt. ÜRO ja FAO eristavad mõisteid „toidukadu“ ja „toidujäätmed“ toidu tarneahela erinevates lülides (vt joonis 1). Sellise lähenemise alusel tekib toidukadu toidu tootmisel ja töötlemisel ning toidujäätmed ja raiskamine kaubanduses ja tarbimises.

Toidukao- ja jäätmete teke toidu tarneahelas
Toidukao- ja jäätmete teke toidu tarneahelas – mida rohkem tarneahela lõpupoole, seda suuremaks läheb toidukadu, tekivad toidujäätmed ja raisatakse toitu.

Uuringu tarvis defineeriti toidukadu kui töötlemata või töödeldud toitu, mis on esialgselt mõeldud inimestele tarbimiseks, kuid mis ühel või teisel põhjusel inimeste toidulauale ei jõua (läheb komposti, loomasöödaks, suunatakse bioenergia tootmiseks vms).

Toidukadu Eesti põllumajanduses uuriti veebiküsitluse teel. Põllumajandustootjatel paluti hinnata toidukadu tootmisahela erinevates etappides, arvestades kadu müüdud esmatoodangu kogusest (kaalust) protsentides. 2017. aastal vastas küsitlusele 197 ettevõtet, 2018. aastal 284 ja 2020. aastal 395.

Võrreldes põhjamaadega (uuring tehti Soomes, Rootsis, Norras ja Taanis) Eesti põllumajanduses toidukao ulatus väga ei erine (vt tabelit allpool). Kui põhjamaades jäi toidukadu vahemikku 0,4–35,5%, siis Eesti põllumajandustootmises oli toidukadu 1,0–36,8%.

Tootmise etapid, toidukao peamine tekkekoht ja ulatus:

Tootmise etapid, toidukao peamine tekkekoht ja ulatus
Allikas: Franke, U., Hartikainen, H., Mogensen, L., Svanes, E. 2016. Food losses and waste in primary production: Data collection in the Nordic countries.

Eestis oli väikseim toidukao määr loomakasvatuses ja suurim aianduses. Põhjamaades oli samuti väiksem määr loomakasvatuses, kuid suurem hernekasvatuses, kuna näiteks Soomes ei õnnestunud uuringu tegemise aastal (2016) hernesaaki põllult koristada.

Valdavalt tekkis kõige suurem toidukadu toidutootmise esimeses etapis. Erandiks on kartulikasvatus, kus suurem kadu tekkis tarbekartuli sorteerimisel, ning hernekasvatus, kus sarnaselt põhjamaadele tekkis suur kadu herne kuivatamisel ja sorteerimisel.

Toidukao tekkel eri põhjused

  • Piimatootmises tekkis kõige suurem toidukadu lüpsmisel, mille põhjuseks olid piima suur somaatiliste rakkude arv ja antibiootikumisisaldus.
  • Lihaveise- ja seakasvatuses tapakaalu saavutanud lihaveised ja nuumsead hukkusid enne tapamajja, kokkuostjale või toidutöötlejale viimist eelkõige haigestumiste või teiste loomade tekitatud traumade tõttu.
  • Nisukasvatuses tekkis kõige suurem terakadu nisu koristamisel, mistõttu osa saagist jäi põllule eelkõige ebasoodsa ilma tõttu.
  • Hernekadu tekkis valdavalt herne kuivatamisel ja sorteerimisel ning välja sorteeriti ebakvaliteetsed herned ja hernekestad.
  • Maasikakasvatuses tekkis suurim kadu maasikate korjamisel. Kui 2018. aastal tekkis toidukadu marjade korjamisel suhteliselt võrdselt mitme teguri koosmõjul, siis 2020. aastal jäi maasikakasvatajate hinnangul mari põllule valdavalt ilmast tingitud kahjustuste ja hooajalise tööjõupuuduse tõttu.
  • Kartulikasvatuses tekkis kõige suurem tarbekartuli kadu sorteerimisel. Välja sorteeriti eelkõige ala- või ülemõõdulised kartulid. Olulised kao põhjused olid ka mehaanilised vigastused ning taimehaigused ja -kahjurid.

Kui kasutuskõlbmatu piim suunati peamiselt kanalisatsiooni või kasutati loomasöödaks, siis taimekasvatuses välja sorteeritud ebakvaliteetne toidunisu ja hernes, müügikõlbmatud maasikad ja toidukartulid valdavalt kompostiti või kasutati loomasöödaks. Vähegi söögikõlblikest maasikatest tehti ka enda tarbeks mahla, siirupit või veini, müüdi odava hinnaga moosimarjaks või pakuti veinitegijatele. Välja praagitud tarbekartulid suunati ka bioenergia tootmisesse või turustati köögivilja koorimisega tegelevatele ettevõtetele.

Uuringut rahastati maaeluministeeriumi rakendusuuringute programmist „Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja arendustegevus aastatel 2015–2021“.

Kaks soovitust toidukao vähendamiseks

Kuigi toidukadu hakatakse esmatootmises arvestama alates momendist, kui taimne või loomne ressurss on valmis liikuma toidutarneahela järgmisesse lülisse, on esmatootmises kõikidel tootmisetappidel alates seemne valikust ja mulla harimisest kuni loomade heaoluni oluline roll toidukao tekkel.

Seega kumuleeruvad tootmises probleemid ja riskid ehk tootmis­ahela esimeses etapis tekkinud ühe või mitme põhjuse tulem kandub edasi järgmistesse tootmisahela etappidesse, või kui on tegemist haiguste levikuga, siis suisa järgnevatesse aastatesse. See on põhjus, mistõttu hõlmavad toidukao vähendamise soovitused kõiki tootmise etappe.

Välja saab tuua kaks kõige laiemat toidukao vältimise ja vähendamise soovitust. Esimene soovitus on tootmises riskijuhtimise rakendamine. Riskijuhtimine võimaldab ohjata ja suunata tulevikusündmusi. Teine soovitus puudutab koolitusi ja õpitubasid, mis on suunatud nii ettevõtete omanikele kui ka töötajaskonnale. Suurimat kasu nähakse ettevõtjalt-ettevõtjale õpitubades, kus saab teadmisi omandada teistelt ettevõtjatelt nende endi juures.

Samas on toidukao vältimisel ja vähendamisel olulisel kohal ka mitmed muud meetmed, näiteks toetatava nõuande pakkumise jätkamine, digiüleminek põllumajandustootmises ning väiksemates sektorites ühistegevuse arendamine ja edendamine.

Sildid: Eesti Maaülikooljäätmedteadustoidukadu
ShareTweetShare
Eelmine artikkel

Mets on, aga õigust oma metsa majandada napib

Järgmine artikkel

Põllumajanduskoda: järgmise aasta riigieelarve peab toetama rohepööret põllumajanduses

Seotud artiklid

Eesti Maaülikooli juhtimiskonverents „Kahe jalaga maa peal“. Foto: Alo Tänavots
Sündmus

Eesti Maaülikooli juhtimiskonverents: põllumajandus on kaitsetahte vundament

juuni 2025
Kääritusjääk põllumaale rammuandjaks: lähema paari-kolme aasta jooksul kavandatakse Eestis uute biogaasitehaste ehitamist. Õisu biogaasijaam. Foto: Eesti Gaas
Väetamine

Kääritusjääk põllumaale rammuandjaks

oktoober 2024
Maaelu Teadmuskeskuse (METK) innovatsiooniteenistus on pühendunud sellele, et põllu- ja maamajanduse valdkonna teadmised, kogemused ja uuendused leviks. ÄIO Techi asutajad Nemailla Bonturi ja Petri-Jaan Lahtvee. Foto: Andrei Ozdoba
Koostöö

Kuidas levivad uuendused lauta, põllule, lauale ehk ettevõtja pähe?

oktoober 2024
Eesti esimene katseklaasivarss Endex. Foto: Eesti Maaülikool
Teadus

Sündis Eesti esimene katseklaasivarss

september 2024
Järgmine artikkel
Põllumajanduskoda: järgmise aasta riigieelarve peab toetama rohepööret. Foto: Pixabay

Põllumajanduskoda: järgmise aasta riigieelarve peab toetama rohepööret põllumajanduses

Põllumehe Teataja juuni 2025

Põllumehe Teataja juuni 2025

Põllumehe Teataja aprill 2025

põllumehe teataja aprill 2025

Väljaandja

Põllumehe Teataja

OÜ Meediapilt
Registrikood: 12376744
Aadress: Pärnu mnt 161-10, 11624 Tallinn
Telefon: +372 510 7011
www.meediapilt.ee
E-post: info@meediapilt.ee
Toimetus: toimetus@meediapilt.ee

Enim kasutatud sildid

andmed arvamus Eesti Maaülikool Eesti põllumajandus Eesti toit eksport EPA EPKK eriolukord Euroopa Liit haridus keskkond kolumn koostöö liitude uudised loomakasvatus maaeluministeerium mahepõllumajandus MES mesindus mets metsandus metsaühistu persoon piimandus pria pria uudised Pääsukesemärk põllumajanduspoliitika rohepööre seadus seakasvatus sisuturundus sündmus taimekaitse taimekaitsevahendid taluliit teadus teraviljakasvatus toetus toiduainetööstus tööjõud ÜPP üleminekutoetus ülevaade

Uudiskiri

Telli uudiskiri ja ole esimesena kursis põllumajanduses toimuvaga!

    • Meediapilt
    • EhitusEST
    • TööstusEST
    • info@meediapilt.ee
    • Reklaami
    • Tingimused
    • Uudiskiri
    No Result
    Vaata kõiki tulemusi
    • Esileht
    • Teemad
    • Liitude uudised
    • Väljaanded
    • Kolleegium
    • Reklaami
    • Toimetus
    • Telli ajakiri
    • Telli uudiskiri

    © OÜ Meediapilt

    Telli uudiskiri

    ja ole esimesena kursis põllumajanduses toimuvaga!

      Küpsised

      Põllumehe Teataja veebi kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt siit.