Eesti Tõusigade Aretusühistu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad 05. septembril 2024 Eesti seakasvatuse konverentsi pealkirjaga „Seakasvatussektori pikk plaan – ühtne tervis“.
Toimumisaeg: 5. september 2024 kell 11-18.10 Toimumiskoht: Roosta puhkekülas (Elbiku küla, Lääne-Nigula vald, Läänemaa) ja veebis
Registreerimine on avatud SIIN. Registreerimine on avatud kuni 21. august 2024
Kõik me teame, et eestlane on sealiha usku kuid sellegi poolest küündib meie isevarustatus sealihal vaid 77%-ni. Läinud aastal toodeti Eestis viimase viie aasta väikseim kogus liha (75 600 tonni), sealhulgas 39 800 tonni sealiha, 22 900 tonni linnuliha ja 12 400 tonni veiseliha. Lihatoodang kokku vähenes 5%, sealhulgas sealihatoodang 10% ja linnulihatoodang 1%. Veiselihatoodang aga suurenes 3%.
Konverentsil keskendume järgmistele küsimustele:
Milline on seakasvatuse hetkeolukord ja mis mõjutab sektorit järgmisel aastakümnel.
Kuidas tõsta isevarustatus sealihaga 100%-ni?
Milline on Eesti sealiha kvaliteet?
Milline on Eesti Seakasvatuse arengukava? Visioon?
Päevakavas*
10.30 – 11.00 Tervituskohv ja kogunemine
11.00-12.40 Seakasvatus täna ja homme
Avasõnad. Anu Hellenurme, Eesti Tõusigade Aretusühistu
Seakasvatussektorist omade vahel. Mati Tuvi, Saimre Agro Grupp OÜ
Seakasvatussektori hetkeseis ja väljavaated- Seakasvatus 2034. Kristel Maidre, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium
Mis ambitsioon peaks olema seakasvatajal (majanduse vaade). Raul Eamets, Bigbank AS
12.40 – 13.40 Lõuna
13.40-16.00 Seakasvatus muutuste tuules
Kümme aastat Sigade Aafrika katku Eestis. Mida teame täna rohkem? Imbi Nurmoja, Riigi Laboriuuringute ja Riskihindamise Keskus (LABRIS)
Karja terve ja tegusana hoidmine. Anne-Ly Veetamm, Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA)
Seakasvatusest meil ja mujal numbrite keeles. /esineja kinnitamisel/, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA)
Soome sealiha tootmise keskkonnasäästlikkus.Merja Leino, jätkusuutlikkuse asepresident, Atria Plc
15.20 – 15.40 Laudkondade arutelud ja grupitöö
15.40 – 16.00 Paus
16.00 – 18.10 Sealiha meie toidulaual
Töölaudade esitlused
Paneelarutelu: Kuidas jõuda tarbijani?
Konverentsi lõpetamine
Päeva modereerib Marko Kass, Maaelu Teadmuskeskus
*korraldajal on õigus muudatusteks konverentsi programmis