Silo võihape (butaanhape) on piimaveiste söötmisel kriitilise tähtsusega näitaja, mis annab väärtuslikku infot silo kvaliteedi ja seisundi kohta. See lühikese ahelaga rasvhappe olemasolu silos peegeldab otseselt fermentatsiooniprotsesse.
Nüüd on põllumeestele hea uudis – Maaelu Teadmuskeskuse (METK) Saku laboris on võimalik seda väga olulist söödakvaliteedi näitajat määrata, pakkudes täpset ja usaldusväärset teavet sööda kvaliteedi kohta.
Silo võihappe sisaldus on oluline näitaja mitmel põhjusel. Esiteks annab see aimu silo kvaliteedist ja fermentatsioonist. Kui võihappe sisaldus silos on kõrge (üle 0,5% kuivaine kohta), viitab see tihtipeale ebasoodsatele käärimistingimustele. See on märk riknenud silost, hallituse tekkest, anaeroobsete bakterite (eriti klostriidiumite) tegevusest, samuti sileeritava materjali saastumisest mulla, sõnniku vms-ga või halvast tallamisest. Selline silo on tavaliselt madala energiasisaldusega, kuna lahustunud toitained on lagunenud ja sellega kaasneb suur ammoniaagisisaldus, mis on intensiivse proteolüüsi tagajärg.
Lisaks kaasneb suure võihappesisaldusega söödaga märkimisväärne oht piima saastumiseks võihappebakterite spooridega, mis võib põhjustada sekundaarset ketoosi. Seepärast ei tohiks lehm saada siloga rohkem kui 50 grammi võihapet ööpäevas. Ideaalis peaks silo kääritamine toimuma piimhappebakterite toimel, mis tagab hästi säiliva, toitaineterikka ja seeditava sööda.

Teiseks on võihappe sisaldusel mõju loomade tervisele ja sööda kasutatavusele. Kõrge võihappe sisaldus silos võib suurendada loomadel maohäirete riski. See lisab seedesüsteemile koormust ja võib tasakaalust välja viia soolestiku mikrofloora. Tagajärjeks on sööda halvem seeditavus ja loomade vähenenud söögiisu, mis omakorda mõjutab negatiivselt piimatoodangut.
Kolmandaks on see ka söödakvaliteedi näitaja. Hea silo võihappesisaldus jääb alla 0,5% kuivaine kohta, ideaalis on see nullilähedane. Selline tulemus viitab hästi käärinud silole, mis pakub piimaveistele parimat võimalikku toiteväärtust ning toetab loomade tervist ja piimatoodangut.
Neljandaks mõjutab võihappe sisaldus sööda säilitamise tõhusust. Kõrge võihappesisaldus viitab sageli probleemidele silo säilitamisel, halvendades sööda stabiilsust.

Põllumehele annab võihappe määramine väärtuslikku informatsiooni, mis aitab teha teadlikke otsuseid söötmise ja silo käitlemise kohta. See aitab ennetada võimalikke tervisehädasid karjas, optimeerida piimatoodangut ja tagada sööda parim võimalik kvaliteet. Kvaliteetse silo kasutamine vähendab söödaraiskamist ja parandab loomade heaolu.
METK Saku laboris saab nüüd määrata silo võihappe sisaldust
See on põllumeestele lihtne ja usaldusväärne viis oma silo kvaliteeti kontrollida. Analüüsi tulemused saab laborist kätte 2-4 tööpäeva jooksul.
Kvaliteetne sööt on tõhusa söötmise alus. Kui tead silo võihappesisaldust, saad koheselt reageerida, et tagada oma karja heaolu ja tootlikkus.
Kontrolli silo kvaliteeti METK Saku laboris ja võta ühendust, et oma silo võihappesisaldust kontrollida!
Tel +372 516 1824 või +372 5302 4523, soodad@metk.agri.ee